Jakie garnki wybrać do nowoczesnej kuchni? Garść porad
Garnki są pierwszym elementem, od którego powinno się zacząć kompletowanie kuchennego wyposażenia. Wszystko inne można dobrać potem, ale bez sprawnych garnków i rondli zwyczajnie nie można ruszyć naprzód. To one otwierają przed domowym kucharzem nieskończone kulinarne opcje, które mogą skończyć się pięknymi daniami. Żeby jednak móc wyrażać się w kuchni, konieczna jest do tego odpowiednia przestrzeń. Garnki Zwieger mogą posłużyć jako scena do popisów dla utalentowanego kucharza.
Stal nierdzewna czy aluminium?
Podział na materiały, z których wykonuje się garnki, to sposób na podstawowe rozróżnienie ich rodzajów. Najpopularniejsze (nie bez przyczyny) są garnki wykonane ze stali nierdzewnej i aluminium, gdyż to one zapewniają najlepszą wytrzymałość.
Jeśli chodzi o stalowe modele, to zarówno garnki jak i patelnie Zwieger wykonuje się ze specjalnej stali nierdzewnej, która zaprojektowana została specjalnie do kontaktu z żywnością. Nie ma ona żadnego wpływu na smak potraw, a dzięki nierdzewnej powłoce całość nie będzie korodować. Dodatkowo jest to gładki materiał, co docenią te osoby, które działają na wysokich temperaturach. Takie rozwiązanie zmniejsza ryzyko przypalenia jedzenia, a także ułatwia mycie naczyń.
Z kolei aluminium wypada równie dobrze w porównaniu ze stalą, bo dzięki temu plastycznemu materiałowi możliwe jest wykonanie bardzo wytrzymałych powłok, które odporne będą na temperaturę, wgniecenia czy uszkodzenia. Często pokrywane są one czarnym kolorem, dzięki czemu wyglądają obłędnie i uciekają od standardowych schematów.
Dlaczego warto zainwestować w dobry garnek?
Może jednorazowy zakup drogiego jakościowego garnka wydaje się być kiepskim pomysłem, ale to błędne przeświadczenie. Oczywiście, możliwe jest zaopatrzenie się w kiepskiej jakości, tańszy garnek, patelnię lub rondel, ale to, ile będą one zdatne do użytku to loteria. Z reguły takiego rodzaju niskiej jakości aluminium czy nawet stal, mają tendencję do rozpadania się, odrywania uchwytów, rysowania czy nawet rdzewienia. Zamiast tego można zaopatrzyć się raz i porządnie w garczki Zwieger, które zostaną w gospodarstwie domowym przez długie lata.
W dodatku garnki Zwieger są przystosowane do każdego rodzaju kuchenki. Czy będzie ona indukcyjna, elektryczna, gazowa, czy jakakolwiek inna, bez zastanowienia można położyć na nią garnek i zacząć gotowanie.
Tańsze zamienniki gorszej jakości mogą mieć pewne ograniczenia pod tym kątem i okazać się może, że zmiana piecyka nie będzie możliwa bez zmiany całego zestawu garnków. Ponowne wymienianie całości przyniesie tylko dodatkowe koszty, które w sumie mogą przewyższyć wartość jednego jakościowego zestawu Zwieger.